Randigt

Jag blev klar med föregående par sockor i lördags och började genast på ett par nya.

Garnet är från Friday Studios (Monday base i Watermelon-färger) och är självrandande. Sockorna stickar jag från tån och upp och med en istickad häl. Det är första gången jag stickar med garn som randar sig på det här sättet, och det är riktigt kul, trots att jag bara stickar slätstickning.

Vanligtvis brukar jag inte bry mig om att sockor ska matcha, men den här gången ville jag var noga med det, bara för att. Dessutom ville jag ha långa skaft. När jag nystade garnet räknade jag hur många ränder det fanns av varje färg och sedan hur många ränder som skulle kunna finnas på en socka om jag skulle använda så mycket garn som möjligt. Jag kom fram till att jag skulle kunna ha 42 ränder/socka om jag ville. Jag började sticka, räknade ut hur mycket plats på foten hälen skulle ta så att jag visste var jag skulle placera insticksgarnet, räknade sedan ut hur många maskor hälen skulle ta och med hjälp av det hur många ränder hälen skulle ta (ungefär 2.8 – jag kan ha behövt ta till kodande för att komma fram till detta)…allt för att kunna använda så mycket garn som möjligt utan att behöva oroa mig för att det skulle ta slut innan andra sockan blev klar, och fortfarande få dem att matcha.

Det hade inte behövts egentligen (men det var kul att räkna ut!), jag använde bara 28 ränder på första sockan och då var det ungefär 70 gram kvar på nystanet, vilket betyder att jag kommer ha en del garn kvar när jag har gjort ett par. Inte nog för ett par till, men ändå. Jag funderar på att göra en sjal av sockgarnsrester eftersom jag har runt en tredjedel kvar av flera nystan…

This entry was posted in stickning, wip and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>