Monthly Archives: February 2013

Snett

 

Det går snabbt med Skew. Jag gjorde hälen idag och ska börja på lite förkortade varv innan jag somnar. Älskar såna här sockkonstruktioner när en inte riktigt vet hur det ska gå ihop men sen är det plötsligt en socka där!

#37 av #100

Posted in stickning, wip | Tagged , , | Leave a comment

Stickutmaning: Februari – avklarad!

Nu är de färdiga! Passade på att fota dem i solen idag när katten var ute. Jag är verkligen glad att jag bytte ut det svarta garnet mot det grön-gul-lila, dessa känns mycket mer “jag” än vad de hade gjort.

Nu har jag börjat sticka på ett par Skew i resterna. Jag har mindre än halva nystanet kvar av det grön-gul-lila så jag börjar med den och ser hur långt skaftet blir, så får jag anpassa mig efter det när jag stickar den andra sockan i det röda!

#36 av #100

Posted in vardag/livet i allmänhet | Tagged , , | Leave a comment

Fånerier

Jag skickade in några seminarieuppgifter igår och min lärare mailade tillbaka med positiv feedback, så några saker jag skulle förbättra men skrev att jag hade löst uppgifterna på ett bra sätt osv. Jag blev först lättad över att det inte var några större fel på mina lösningar men sen kände jag mig som en hycklare. För pappa hade ju hjälpt mig med den där uppgiften. För jag hade ju låtit Cecilia tittat på mina lösningar innan. Det spelar ingen roll att jag förstått och förklarat lösningarna på ett bra sätt, det känns bara helt fel att jag får någon cred för det.

Det är ju fånigt att tänka så, vem bryr sig, jag har ju gjort uppgiften och det är liksom inte fusk att be om hjälp. Det är faktiskt meningen att vi ska diskutera lösningarna, jag måste inte ha kommit på allt helt själv utan yttre påverkan för att jag ska ha gjort ett bra jobb. Jag måste sluta fåna mig bara.

#35 av #100

Posted in vardag/livet i allmänhet | Tagged , | Leave a comment

Sakta men säkert…

…börjar sockorna bli färdiga.

#34 av #100

Posted in stickning, wip | Tagged , | Leave a comment

Gör upp planer

Ibland på söndagsmorgnar när jag inte riktigt vill börja med alla måsten än sitter jag på Ravelry och funderar ut vad jag ska sticka. Jag struntar i att jag har minst tio planer redan och sitter där och funderar över mönster, vad jag ska sticka med ett visst garn, kollar på andras projekt, stör mig över att de inet skrivit exakt hur mycket garn som gått åt till deras projekt, osv…

Den här söndagen har jag funderat över vad jag ska sticka med mitt garn från Easyknits som jag köpte i höstas.

Det är jättemjukt och gosigt och jag köpte två för att kunna göra något lite större av det. Problemet är att det är variegated/melerat, alltså flerfärgat på ett sätt som inte riktigt går att förutspå hur det blir uppstickat. En färg kan samla sig på ett ställe (pooling) och strukturmönster försvinner oftast för att färgerna tar över, så jag brukar tänka lite extra över vad jag väljer att sticka med garn som är färgat så.

Jag har kollat runt lite på mönster, funderat på sockor men varit tveksam eftersom det skulle kännas onödigt att inte utnyttja att jag köpte två härvor liksom.

Men idag kom jag på det! Förra sommaren ville jag sticka Vortex shawl, men jag hade inte riktigt något garn som passade, i alla fall inget jag hade tillräckligt av, och jag stickade massa annat istället. Jag tror att det här garnet borde passa perfekt! I och med att den börjar i mitten och ökar känns det som att det inte kommer bli så mycket pooling, och det är mest slätstickning så det blir inte något snyggt mönster som kommer i skymundan av färgerna. Två härvor fingering weight bör räcka till en vettig storlek, och om jag tycker att det är för lite kan jag nog köpa garn i passande färg till kanten helt enkelt. Jag tror jag kör på det! När jag blivit klar med andra saker, såklart…

#33 av #100

Posted in garn, stickning | Tagged , , | Leave a comment

Socknörd

I torsdags på kören visade jag Ella, en fellow alt, lite hur en stickar sockor. Jag kände mig jättenördig och pratade om olika sätt att göra hälar på, olika sorters hälkilar osv. Ella verkade i alla fall förstå konceptet hällapp så förhoppningsvis kan hon komma igång med egna sockor. Jag kommer ihåg första paret sockor jag stickade och det kändes helt sjukt, jag förstod verkligen inte hur det skulle bli en häl av beskrivningen jag följde. Men helt plötsligt var det ju en häl jag hade i handen. Nu kan jag läsa en sockbeskrivning och direkt förstå hur konstruktionen går till, men jag har förstås inte prövat allt än. Därför tyckte jag att månadens stickutmaning var så rolig, och jag hittade nya sockmönster jag vill pröva på. Nästa sockpar blir nog Skew.

För övrigt går det framåt med Double Heelix, så här såg de ut i torsdags på föreläsningen:

Nu är de i alla fall lätta att sticka på, och förhoppningsvis får jag massa stickat idag under årsmötet jag ska på.

#32 av #100

Posted in stickning, wip | Tagged , , | Leave a comment

Dagens inlägg utgår på grund av trötthet

Istället erbjuder jag er en bild på min katt som gosar med mitt tangentbord.

#31 av #100

Posted in katten | Tagged | Leave a comment

Lärardrömmen börjar ta form

Jag jobbar bland annat med läxhjälp och i tisdags när jag jobbade frågade en elev vad jag ville bli, och jag svarade att jag inte visste, för det har jag aldrig riktigt gjort. Eleven tyckte att det var lite konstigt att jag inte visste, typ vet en inte det när en är så gammal som du, vilket jag i sin tur tyckte var lustigt (ungefär på håhåjaja att vara ung och naiv det var tider det-sättet). Men jag har bara haft idéer om vad jag skulle kunna tycka vara roligt att göra, roligt att plugga och sen ändrat mig hela tiden.

Men nu tror att jag kanske vet att jag vill bli lärare, att jag vill gå KTHs Civilingenjör och lärarutbildning. Det känns lite sjukt, för jag har varit ganska skeptisk mot civilingenjörs-hypen som råder (jag har i alla fall tvivlat på att det passar alla jag känner som valt en civilingenjörsutbildning och motsatt det zombieaktiga jag ska minsann gå på KTH-mantrat som hördes från varenda jävla hörn på mitt gymnasium kändes det som), men det känns ändå rätt på något jäkla vänster.

Det enda jag är rädd för att jag ska bli besviken, att jag inte kommer kunna vara så bra på det som jag skulle kunna vara för att systemet motarbetar bra pedagogik. Jag tycker inte att skolformen som den är idag funkar, jag tvivlar starkt på att betyg i tidigare åldrar kommer göra någonting bättre och jag blir arg och rädd. Jag kanske inte kommer palla. Men kanske kommer jag orka göra skillnad, även om det bara är lite skillnad.

Och om jag inte orkar vara lärare kan jag alltid jobba med vad fan det är civilingenjörer gör.

#30 av #100

Posted in tyckande, vardag/livet i allmänhet | Tagged , | 1 Comment

Hej rubrik

Började dagen med att skypea med Jordan och Arielle. Det var fint. Jag saknar dem, och är hemskt dålig på att hålla kontakt med folk (oavsett om de bor i samma stad som jag eller på en annan kontinent). Jag vill åka tillbaka till Kanada och hälsa på alla, men det är svårt att få ihop pengar och så. Och så oroar jag mig väl för att alla ska ha glömt bort mig för att jag inte pratar med dem så ofta, att jag ska känna mig oälskad och besviken när jag åker tillbaka liksom. Men de sa i alla fall att jag måste komma dit när de gifter sig om sisådär fem år, vilket jag såklart gärna gör, och det känns som att jag borde hinna skrapa ihop till resan då. Och sticka en kickass bröllopspresent.

#29 av #100

Posted in vardag/livet i allmänhet | Tagged , | Leave a comment

Det ser nästan ut som en socka nu!

Igår gjorde jag en tå till första Double Heelix-sockan och graftade ihop den med sockan. Idag på rasten började jag på en ny häl/tå (lyckades utan instruktionsvideo till och med!). Tror att jag ska göra en tå, lägga åt sidan och göra en häl som jag stickar fot på, så jag bara kan grafta sen. Sen ska jag nog göra båda skaften samtidigt.

Eh, vet inte om det där var så himla begripligt för någon annan än mig själv men vi får väl se hur det blir!

#28 av #100

Posted in stickning, wip | Tagged , | Leave a comment