Monthly Archives: January 2013

Regnmusik

Idag var det inte så mycket snö kvar på marken i stan, och det regnade och var allmänt grått ute. Av någon anledning älskar jag det, att sitta vid fönstret på en buss åkandes genom en regnig stad lyssnandes på smådeppig musik är så himla mysigt på något sätt. Min favoritlåt då är The Bitter Pill av Social Siberia som jag hittade på en blandskiva 2009 – den brukade jag lyssna på när jag åkte skolbuss i Kanada och den påminner mig om färjan över Kootenay River till Glade.

#9 av #100

Posted in vardag/livet i allmänhet | Tagged | Leave a comment

Stickarögon

Igår hade vi räkneövning och personen som höll i den hade en stickad tröja på sig, vilket var distraherande – jag fick ju sitta där och koncentrera mig på att anteckna när jag egentligen vill titta närmare på tröjan för att se vad det var för mönster. Jag har även varit med om att jag gått ner för en trappa när en halsduk fångat mitt intresse, kunde ha slutat illa…

#8 av #100

Posted in stickning, vardag/livet i allmänhet | Tagged , | Leave a comment

Morgon

Vakna i P3/P4 väcker mig lite innan klockan börjar pipa som en backande lastbil, jag stänger av den, går upp och gör te och medan det drar brer jag smör på brödet pappa skurit upp till mig kvällen innan. Häller upp juice. Går tillbaka till sängen med frukosten för det är kallt och urrigt så under täcket är enda vägen att gå. Sitter där i tjugo minuter eller så, tills teet är uppdrucket, sen klär jag på mig, gör kaffe till termosen, packar väskan med matlåda och stickning. Klär på mig alla kläder som behövs för att inte frysa, går ut och det är fortfarande mörkt. Gläder mig åt att det blir ljusare och ljusare. Somnar på bussen.

#7 av #100

Posted in vardag/livet i allmänhet | Leave a comment

Lizzie Bennet-rutinen

Jag älskar att ha rutiner, och en grej jag alltid gör på måndagar när jag har jobbat och väntar på bussen till Flemingsberg är att titta på avsnittet av Lizzie Bennet som just släppts (de släpps 18 på måndagar och torsdagar). Så sitter jag där på bussen och fnissar.

Tihi.

#6 av #100

Posted in vardag/livet i allmänhet, videos | Tagged | Leave a comment

Fibonaccifilten växer

Jag gjorde klart ruta 4 imorse och nu är filten 30×50 cm, totalt 15 rutor på 10×10 cm. Jag gillar att se den växa fram och väntar otåligt på att kunna börja på ruta 5, som ska plockas upp på den vänstra sidan och bli 120 maskor bred.

#5 av #100

Posted in stickning, wip | Tagged , | Leave a comment

Brädspel med långa turer är bra att sticka till

Idag har jag varit borta hela dagen och spelat brädspel samt stickat nästan hela ruta 4 på Fibonaccifilten, som jag köpte mer garn till igår. Jag hade tänkt köpa till ruta 5 också men kom bara hem med ett nystan rött garn eftersom det bara fanns två nystan av det blåa och jag räknat ut att jag behövde 3. Jag kom fram till att jag ville byta den mörkblåa mot en ljusgrön, men den fanns det inte heller 3 av…jag fick i alla fall beställa det så jag får det snart. Till dess har jag ju annat att sticka på.

#4 av #100

Posted in stickning, vardag/livet i allmänhet | Tagged , | Leave a comment

Vad händer med HIMYM? :(

Såg just ikapp de två avsnitten som gått sen julbreaket av How I Met Your Mother och jag känner mig ganska frustrerad över saker som hänt de senaste avsnitten. Till exempel (OBS SPOILERS för de som inte sett säsong 8):

  • Barneys frieri till Robin. Han manipulerar henne jättemycket och när han till slut går ner på knä (blä) säger hon att hon inte kan gifta sig med honom på grund av all denna manipulation. På något sätt lyckas han övertyga henne genom att visa att han var genuin? Jag förstod inte riktigt det där. Jag förstår inte heller poängen med traditionsenliga frieri (man tänker på om han vill gifta sig hur länge han vill, kvinna får 10 sekunder på sig) och i den här situationen är det bara bisarrt eftersom de inte ens vet om de skulle funka i ett förhållande? De prövade för 3 år sedan men det funkade inte. Visst skulle det kunna funka bättre men jag skulle nog kolla först innan jag gifte mig.
  • Konsekvenserna av förlovningen: I avsnittet efter frieriet pratar de om att de måste berätta för sina föräldrar och Robin säger typ “du frågade väl min pappa om lov” och sedan bygger hela avsnittets handling på det. Alltså? I hela serien har vi fått se Robin som en ganska självständig kvinna som t.ex inte nödvändigtvis vill gifta sig/få barn, och dessutom har vi flera gånger fått höra om hennes dåliga relation med sin pappa SÅ VARFÖR SKULLE HON BRY SIG OM HAN SA ATT HON INTE FICK GIFTA SIG MED NÅGON? Vad skulle det ens få för konsekvenser?
  • I avsnittet efter detta: Robin upptäcker att hon inte får typ gratis kaffe/tillgång till öl längre eftersom hennes förlovningsring gjort henne “osynlig”. Hon klagar på att någon råkade ta på henne och sen bad om ursäkt?! Detta har hänt flera gånger i HIMYM, till exempel ett avsnitt i första säsongen där samma sak “händer” Lily då hon och Marshall precis förlovat sig, och sen när de är på gaybar. De säger först att de tycker att det är skönt att inte bli tafsade/stötta på men sen saknar de det höhöhöhöhö laughing track spelas.
  • Åter till det senaste avsnittet. Budskapet: en förlovad kvinna har alltså inget värde för random män längre eftersom förlovningsringen gör hennes kropp otillgänglig eftersom den nu tillhör en annan man JAG ORKAR INTE.
  • En grej till i det senaste avsnittet: Ted dejtar en ung snygg tjej, Barney tycker att han ska ligga med henne trots att Ted känner sig obekväm med att hon bara är intresserad av pga att hon tror att han är jättegammal och det tycker hon är hett. Jaja. Han ligger med henne till slut, sen kommer det fram att hon var Barneys halvsyrra, som nämnts totalt två gånger i hela serien: en gång tidigare i avsnittet och en gång när Barney träffar sin pappa för första gången, som då nämner att han förutom sin tioåring (eller hur gammal ungen nu var vem bryr sig) har han en äldre dotter. Vi kan anta att Barney inte har en jättenära relation med den här halvsystern. Ändå blir han jättesur över att Ted har legat med henne. Jag förstår inte problemet, om två personer har samtyckande sex så har väl ingen med det att göra? Jag förstår verkligen inte varför det sårar Barney, som om hans äger sin halvsysters sexualitet på något sätt?

Jag vet inte om jag missar någon stor ironisering här som gör detta okej men jag tycker i alla fall inte att de senaste avsnitten var roliga. Det enda lilla intresse jag har för serien hänger på en liten liten tråd från förra avsnittet när vi fick se hur Teds blivande fru kommer till Barney och Robins bröllop SNÄLLA låt detta ske i slutet på säsong 8 så vi slipper vänta ännu ett år.

#3 av #100

Posted in tyckande | Tagged , | Leave a comment

Platta med bokstäver på.

Jag fick en läsplatta i julklapp. Både jag och pappa fick varsin, men vi fick dem i form av lappar där det stod “du får en läsplatta” så att vi kunde välja vilka vi ville ha och det var tänkt att fixas i mellandagarna. På grund av lite omständigheter fick vi till slut våra läsplattor/eboksläsare för kanske 2 veckor sedan. Båda valde iriver Story HD, den verkade biblioteksvänlig och tar massor av format.

Den har snabbt blivit en del av min vardag, dock har jag inte hunnit läsa så många skönlitterära böcker än – det jag använder den till just nu är att ha kurslitteratur på. Algebradelens kurslitteratur är ett kompendium som dels fanns att köpa men också fanns på kurssidan som pdf – och då har jag den på läsplattan så jag slipper kånka runt på 90 sidor kompendium. Bokmärkesfunktionen gör det smidigt att hoppa mellan uppgifter och facit så det är trevligt.

När jag lyckas hitta tid till att läsa annat än bevis för att saker kan göras med tal hoppas jag på att kunna läsa lite klassiker. Jag snubblade in på Books Should Be Free (med böcker som gått och blivit public domain) och hittade ett gäng som jag vill läsa – Jane Austens samtliga verk utöver Pride & Prejudice till exempel. Till dess får jag nöja mig med att uppdateringarna av the Lizzie Bennet Diaries bara är runt 6 minuter 2 gånger i veckan, så de tar inte så mycket från pluggandet – även om jag önskar att det fanns mermermer av denna fantastiska moderna tolkning.

#2 av #100

Posted in vardag/livet i allmänhet | Tagged , | Leave a comment

Färdigt sen och börjat på sen sist + #blogg100

Det har gått lite mer än en vecka sen sist jag bloggade och jag har hunnit bli klar med sockorna som nämndes…

…börjat på en ny sjal, en randig Solution…

…och spunnit 20 gram merinoull till ungefär 65 meter garn:

Det mesta av detta skedde innan början på denna vecka – jag har bara hunnit några varv på sjalen sen helgen eftersom jag började på universitetet i måndags och jobbade både måndag och tisdag kväll. Idag var jag ledig och har stickat lite i alla fall, men jag har mest pluggat faktiskt.

Euklides algoritm, jag räknar till slut rätt

Det är roligt, men mycket jobb, så jag måste acceptera att det inte kommer bli så många FOs den närmaste tiden. Menmen.

Kanske är det lite farligt att åta sig något som gäller 100 dagar framåt på en ledig dag, men jag tror minsann jag har bestämt mig för att vara med i #blogg100-utmaningen. 100 blogginlägg på 100 dagar, detta är det första. Det blir mycket matte men förhoppningsvis lika delar stickning. Nu kör vi!

#1 av #100

Posted in färdigt, stickning, vardag/livet i allmänhet, wip | Tagged , , , , | Leave a comment

Randigt

Jag blev klar med föregående par sockor i lördags och började genast på ett par nya.

Garnet är från Friday Studios (Monday base i Watermelon-färger) och är självrandande. Sockorna stickar jag från tån och upp och med en istickad häl. Det är första gången jag stickar med garn som randar sig på det här sättet, och det är riktigt kul, trots att jag bara stickar slätstickning.

Vanligtvis brukar jag inte bry mig om att sockor ska matcha, men den här gången ville jag var noga med det, bara för att. Dessutom ville jag ha långa skaft. När jag nystade garnet räknade jag hur många ränder det fanns av varje färg och sedan hur många ränder som skulle kunna finnas på en socka om jag skulle använda så mycket garn som möjligt. Jag kom fram till att jag skulle kunna ha 42 ränder/socka om jag ville. Jag började sticka, räknade ut hur mycket plats på foten hälen skulle ta så att jag visste var jag skulle placera insticksgarnet, räknade sedan ut hur många maskor hälen skulle ta och med hjälp av det hur många ränder hälen skulle ta (ungefär 2.8 – jag kan ha behövt ta till kodande för att komma fram till detta)…allt för att kunna använda så mycket garn som möjligt utan att behöva oroa mig för att det skulle ta slut innan andra sockan blev klar, och fortfarande få dem att matcha.

Det hade inte behövts egentligen (men det var kul att räkna ut!), jag använde bara 28 ränder på första sockan och då var det ungefär 70 gram kvar på nystanet, vilket betyder att jag kommer ha en del garn kvar när jag har gjort ett par. Inte nog för ett par till, men ändå. Jag funderar på att göra en sjal av sockgarnsrester eftersom jag har runt en tredjedel kvar av flera nystan…

Posted in stickning, wip | Tagged | Leave a comment