Monthly Archives: March 2012

Drömmen

Om två månader och 24 dagar tar jag studenten. Då är jag fri.

Jag vill flytta till en annan stad, skaffa ett jobb inom it och en egen lägenhet. En liten etta som jag ska inreda med många bokhyllor, och en stor säng. Ett kök där jag kan laga massa vegansk mat.

Jag vill bara hoppa till hösten när det här kanske är verklighet. Än så länge är det bara en dröm men så långt borta är den nog inte – hoppas jag.

Trots att jag bestämt mig för att inte plugga vidare i höst har jag ändå funderat, och hittat en utbildning jag tror jag vill gå. Jag har hittat den utbildning jag tror jag vill gå cirka 100 gånger, men ändå. Det känns fint.

Posted in vardag/livet i allmänhet | Leave a comment

Mångfald är ju hemskt…

Tidigare idag blev jag lite matt när jag satt jag och läste kommentarer till en artikel om random linuxdist. För det första bråkades det om GUI vs CLI och huruvida det är användarvänligt att behöva göra saker textbaserat istället för grafiskt. Sedan klagade någon på att det var så jobbigt med “mångfalden” inom Linux, dvs att det finns en hel del olika linuxdistar, och då började det bråkas om att Ubuntu minsann inte alls bara var till för nybörjare och jo och nä och DU KAN VA.

Jag vet inte, jag blir så trött på att alla ska bråka om såna här saker. En del av grejen med linux är ju lite att man kan få göra vad man vill – man kan få använda terminalen till precis allting om man vill det, men man kan också göra allt grafiskt om man känner för det.

Jag ser det här så ofta: Mac vs PC-bråket, vilken webbläsare som är bäst, vilket programmeringsspråk som är bäst osv osv i all oändlighet.

Varför ska man då hålla på med “det här är minsann det bästa” när det inte alls spelar någon roll, när det handlar om individuella preferenser? Kan inte alla bara vara snälla mot varandra?

Det finns fördelar och nackdelar med allt – alla ser på saken utifrån olika perspektiv, och världen går faktiskt inte under bara för att någon använder en dist du inte gillar.

Posted in dator/internettjafs, tyckande | 1 Comment

Appropå böcker…

Dessa tre läste jag ut igår. Svenska Hackare lånad av @sakjur, de två andra köpte jag igår på Hallongrottan. Både Zelda och Sara Hansson kom jag i kontakt med när jag var i Östersund i somras – Sara Hansson hade bokprat och hon var intressant och därför började jag lyssna på Tankesmedjan men har inte lyckats läsa hennes serie Vi håller på med en viktig grej förrän nu. Den var så verklig på något sätt. Det finns många historier jag tycker om, men det är få jag verkligen känner igen mig i – den där jobbiga växa upp-känslan, typ fan vad jobbigt allt är trots att inget hemskt egentligen händer. Jag får samma känsla när jag ser på Freaks and Geeks.

När jag var i Östersund i somras var det Yran och jag är inte världens partymänniska så jag brukade gå hem tidigare än Linda på Yran-kvällarna, och då låg jag i Marias säng och studerade hennes bokhylla. Där hittade jag Zelda, av Lina Neidestam, och nu har jag fått läsa uppföljaren som just kom ut. Zelda är lite mer lättsam och färgglad – inte samma ångestigenkänning utan mer roligt och mycket färgstarkt. Jag gillart.

Svenska Hackare gillade jag, för även om den handlar om verklighet och fakta så är den intressant och bra skriven. Lite som Harry, a History, även om jag har mer känslomässiga band till den senare.

Böcker alltså. Jag vill läsa mer.

Posted in nörderier | Leave a comment

Booksbooksbooks

Som bokälskare blir jag lite ledsen när jag ser sånt här. För det första tänker jag på att den där Zlatanboken har sålt väldigt bra och då borde det väl inte göra så mycket att själva boken, budskapet osv når ut till fler? Visst ska produktionen gå runt och så, och de som arbetat med boken ska väl få lön för mödan, men måste Bonniers vara så giriga? Jaja, money makes the world go round och så men för mig är böcker något mer, och jag vill inte att tillgången till litteratur ska vara en klassfråga.

Om jag gav ut en bok skulle jag vara glad om jag kunde leva på det i något år eller så, men jag skulle bli lycklig om jag visste att mina ord nått fram till människor och berört dem på något sätt, oavsett om det var för att de köpt boken i fysisk form, e-boksform eller lånat den – jag skulle bli ganska ledsen om mitt författarskap reducerades till en pengagrej.

Sen är det ju helt sjukt att e-böcker kostar så mycket som de gör, mer än fysiska böcker, trots att det omöjligen kan kosta mer att producera en e-bok än en vanlig. Det skulle ju vara nice om förlagen kunde modernisera sitt tänkande liiiiiite bara.

Posted in dator/internettjafs, tyckande | Leave a comment