Monthly Archives: January 2012

Veggo trouble

På ett elevråd i december klagades det på att det var vegetarisk mat till lunch dagen innan. En dag. Av alla andra köttfyllda dagar. Personen som klagade sa något i stil med att “vi måste ju faktiskt få i oss protein” och jag kände att jaha, ät en bok om näringslära för det fanns både ägg och bönsallad där och om du dessutom inte gillar vegetariskt gissar jag att du äter kött varje annan måltid och då klarar du dig nog utan kött en måltid. Dessutom har min skola överlag väldigt bra vegetarisk mat, så jag tycker egentligen ganska synd om alla kräsna stackare som inte vågar prova något nytt.

Sen klagade folk på att Östersund hade en vegetarisk dag också, och igår pratades det om köttfri måndag i Kvällsöppet. Och jag vill bara sucka.

Jag förstår att det har varit problem i Östersund då kvalitén på den vegetariska maten inte har varit bra. Det är ju synd. Men jag undrar hur bra maten med kött är om den vegetariska är så dålig? Så stort hopp kan det väl inte vara? Det krävs ju inte så himla mycket kunskap för att göra en god vegetarisk rätt.

Kan folk snälla sluta tycka att det är tvång med en köttfri dag i veckan? Vi “tvingas” äta det som serveras i skolan, oavsett om det är kött i eller inte. Och ingen klagar ju när det är pannkakor – det tycks bara vara ordet “vegetariskt” som provocerar.

Posted in tyckande, vego | 1 Comment

Det här kunde ha varit en bättre dag

Segheten fortsätter.

Jag är inte så inspirerad. Inte till stickning, inte till programmering, och det gör mig frustrerad. Jag känner mig ointressant och uttråkad och det slutar alltid med att jag sväljer bort en gråtattack på skoltoaletten och längtar hem tills jag får lägga mig och sova.

Jag längtar inte ens till helgen. Jag vet ändå att jag inte kommer göra något, för min käresta (hahah vad töntigt det lät) kommer inte hit och jag har inget jobb denna vecka.

Jag hatar detta Januariträsk. Januari och oktober, det är mina värsta månader. Jag tror jag går och lägger mig nu. När jag vaknar kanske det har blivit vår.

Posted in vardag/livet i allmänhet | Leave a comment

Segheteeeeeeeeeeeeeen

Jag står och trampar, i den där sega snön som en bara glider bakåt i. Det är frustrerande.

Detta vardagslunk – pluggapluggaplugga, sov, drick te/kaffe, nörda tv-serie, läs RSS-flöde.

Jag vill ha sommar, vill ha tagit studenten, vill ha ett jobb, vill flytta, vill ha tid att vara social.

Jag har för vana att sega hemma under veckorna, och oftast under helgerna med. Jag skyller på plugg, att jag inte har någon att hänga med tillräckligt nära, och på att jag gillar att vara hemma. Jag gillar faktiskt det, men ibland ser jag att människor jag gärna skulle hänga mer med gör roliga saker och jag stör mig på att jag inte har sånt. Att jag så ofta säger nej till alla små möjligheter att göra något, tänker att jag inte orkar åka till stan på en vardagskväll, det blir för sent osvosv i all oändlighet.

På något sätt tror jag att det ska lösa sig efter gymnasiet. Att det är att jag går natur och har mycket att göra, att jag bor i Salem och det kommer bli lättare när jag flyttar närmre folk. Men på någon nivå tvivlar jag, för jag är ju som jag är. Suck.

Men det finns fina saker här i livet också, som att:

 • HatP-kasetten kom idag – jag tog fram min gamla freestyle och försökte komma ihåg hur såna fungerar egentligen. Jag har lyssnat på nästan hela och det är fina, fina minnen och såklart saknar jag massor av människor nu. Hatar lite att jag är sämst på att behålla vänner under längre tid, att jag alltid glider ifrån. MEN. Fint ändå.
 • Julia Nunes finns. Jag längtar tills jag får hennes album. Snart <3
 • Jag har lånat massa serier från skolbiblioteket. Myspys.
Posted in musik, vardag/livet i allmänhet | Leave a comment

Det här med 1 till 1-datorer.

De senaste åren har det hetaste för kommuner varit att se till att det finns en dator till varje elev. Om det är så är kommunen en bra IT-kommun. Om det är så är det en bra skola.

Host, host.

Nu håller min skola också på med det här eftersom Botkyrka kommun beslutat att 1 till 1 är grejen, och jag har tänkt ganska mycket på detta. Jag skulle vilja att kommuner och skolor frågar sig själva några saker innan de sätter en laptop i famnen på varje elev.

 • Vad är syftet? Vad förväntas hända med en dator hos varje elev?
 • Hur ska datorn användas som något annat än ett digitalt anteckningsblock?
 • Är laptop verkligen det bästa alternativet? Går det att använda datorer på något annat sätt?

Visst, det är smidigt för varje elev att ha en dator att skriva anteckningar och uppgifter på istället för på papper, speciellt då många har lättare för att skriva på dator än för hand till exempel. Men om nu varje elev har en laptop, varför inte utnyttja det mer i klassrummet? I det informationssamhälle vi lever i behöver vi inte lära oss massa fakta utantill, utan vi behöver kunna förstå och söka upp fakta när vi behöver den, kunna se vad som är relevant och inte, osv. Läraren kan gå igenom något och så kan eleverna hitta något spännande kring ämnet på internet och reflektera kring det – det blir ju oftast roligare om det kommer från en nyare källa än en bok där Göran Persson fortfarande är partiledare. Datorer är ju en guldgruva för samhällsämnen.

Jag läser kemi med min parallellklass, där alla fått varsin laptop, men det märks inte att de är en 1 till 1-klass. Det är knappt någon som har med sig sin dator eftersom de är tunga att bära med (och inte får lämnas i skåpet), och deras lärare använder sig inte av resursen.

Det börjar hos lärarna. Lärarna måste kunna hantera datorerna, och det måste finnas verktyg som kan användas både generellt och i specifika ämnen.

Jag märker att min skola utvärderar det här nu – till exempel hade min fysiklärare med sig en iPad för att se hur den kunde användas i undervisningen, och lärarna verkar erbjudas extra utbildning inom datorer vid behov. Jättebra! Utvärdera mera!

Till sist, det här med laptops. Jag vet inte riktigt, visst är det bra att de går att bära omkring, men that’s it. En stationär dator för samma pris som en laptop är generellt bättre, och jag skulle hellre se att det satsades på att det gick att komma åt sina skolfiler hemifrån – slippa hålla på att skicka filer hit och dit och hålla på med USB-minnen och skit. Dropbox och Google Docs i all ära, men tänk så enkelt det skulle vara om en elev kunde ha sina skolfiler på skolans server och komma åt den hemifrån, och kunna dela sina filer med andra elever vid typ grupparbeten, och kunna lämna in den via servern så att den bara dök upp hos läraren för rättning. Arbete, inlämning och rättning på samma ställe (vklass är ett skämt). Så har vi det på Datalogi A-kursen och det är mycket nice. Deras tanke är att det ska vara ungefär likadant att jobba hemma som på lektionen – och det tycker jag är väldigt bra.

Och kommuner – sluta upp med det här tramset om att hela kommunen ska ha ett och samma centrala it-system med ett it-stöd. Det funkar inte. Skolor har inte samma behov som arbetsförmedlingen. Det är inte bra att vår enda programmeringslektion i veckan blir kaos för att Eclipse inte funkar, folk inte kan jobba och vår lärare bara snällt kan ringa vaktmästeriet som får ringa it-stöd och hoppas att det löser sig inom en timme (det gör det inte).

Posted in dator/internettjafs, tyckande | 4 Comments

Duktig elev belönar sig själv med tantigt nöje.

Alla dagarna den här terminen har jag varit sjukt duktig och pluggat frivilligt och förebyggande (alltså inte inför prov den närmsta tiden eller något som lärarna gett i läxa) och sammanfattat det som gåtts igenom under dagens lektioner. Nu har det ju bara gått tre dagar på terminen, men jag hoppas det håller i sig. Lite kul att denna motivation kom sista terminen i trean dock…

Sista terminen. Jösses vad skönt det ska bli att slippa plugga ett tag. Jobba och fundera på vad jag vill bli, vad jag ska plugga sen. Härligt.

För att belöna mig själv när jag är såhär duktig har jag lovat mig ett Vita Huset-avsnitt om dagen. Det känns lagom, för jag vill se igenom serien (började i helgen) men det blir lätt så att jag plöjer 10 avsnitt om dagen och det blir inte hållbart om jag ska plugga.

Ett lite tantigare nöje är att sticka. Jag stickar mest ESS-sockor, men jag ska ge mig på en uppifrån och ner-kofta snart eftersom häftet jag beställde av Tant Kofta kom idag. Jag tänkte göra den med garn som jag/mamma köpte på Klippans Yllefabrik några somrar sen när vi skulle hälsa på moster Eva. Mamma köpte rött som hon redan gjort en jättefin kofta av, och jag köpte såklart grönt, i två olika nyanser.

I helgen var jag lite lat och beställde Supertanten (Elin Ek) i Hallongrottans webbutik. Egentligen vill jag åka dit för det är en sån mysig bokhandel, men de har stängt i veckan och jag ville verkligen ha Supertanten…så den kom igår och jag har redan läst halva. Jag blir så inspirerad, vill flytta hemifrån och ha ett jättetantigt hem och göra karameller.

Posted in kreativitet, vardag/livet i allmänhet | Leave a comment

Färdiga knästrumpor

Titta vad som äntligen blev färdigt idag!

Jag började i höstas men garnet är rätt tunt och det är mycket flätor och sånt och jag har gjort massa ESS-sockor, så jag har inte riktigt orkat ta tag i dem. Och så var det det här med att sticka i par…det var liksom lite tröttsamt att hålla på att mäta och kolla att de blev exakt lika. Men nu är de klara! Puh. Mina händer är trötta. Jag är inte gjord för tunna garner…

Mönstret var från Allt om Handarbetes Stickmagasin 09/2011 och garnet var Qualitas sockgarn. Jag har ett nystan kvar, får se om jag orkar använda det…

Mys!

Posted in stickning | Leave a comment

Sånt som är segt på internet.

Ja, om vi bortser från typ idioter på flashback (nej alla är inte idioter, men…), så är det fula hemsidor.

En irritation för mig är typ, fula receptsidor UTAN BILDER. Är det bara jag eller är det en sjukt dålig idé? Häromdagen letade jag efter recept på saker jag kunde göra med okaran från tofugörandet och hittade ett gäng recept på en otroligt ful hemsida (jag är lite för lat för att leta upp den, gör det sen kanske) och det fanns inga bilder på maten. Jag hade ingen aning om vad recepten skulle leda till, och hade ingen lust med att ta reda på det genom att läsa recepten heller.

Sen stötte jag på en rätt bra sida som hade bra info angående tofu- och sojamjölkstillverkning (dock inga okararecept…än), och det var en wordpressblogg så den såg helt ok ut designmässigt. Och det fanns bilder. Men. De var sönder. Så himla heartbreaking. Jag vet liksom att de finns där, bilderna på maten, på tekniken, men jag KOMMER INTE ÅT DEM och det är sjukt frustrerande.

Makes me sad :( men halsbandet är fint.

 

Posted in dator/internettjafs | Leave a comment

Uuuup All Night Loooong

…and there’s something very wrong.

Jag kan inte sova. Eller jo, men inte när jag vill. Min hjärna tycker att det är helt ok att stänga av sig vid 3 på natten och vakna vid 14 sen.

Jag inser att det är mindre än en vecka kvar tills jag måste upp klockan 6 varje morgon och känner att något måste göras. Så jag dygnar nu och går och lägger mig typ 21 imorgon. Det blir bra.

Jag gjorde samma sak förra året, mer eller mindre frivilligt. Jag tittade på Doctor Who i några dygn och sömn var typ överskattat. Men nu ska jag försöka vara lite produktiv. Exempel på saker jag kan göra inatt (imorgon ska jag gå med återvinningsskräp, handla samt laga mat):

 • Få ordning på mina filer. Speciellt tv-serier. Alltså ha ordentliga, enhetliga namn så att de är i ordning och så vidare.
 • Sticka sockor till någon tv-serie.
 • Koda ESS-hemsida, och eventuellt min egen hemsida.
 • Läsa ut lite böcker jag har drällandes.
 • Blogga om något mer intressant än mitt tråkiga liv.

Får se vad jag lyckas åstadkomma.  Återkommer imorgon.

Posted in musik, vardag/livet i allmänhet | Leave a comment

Måndagsopepp. Januariopepp? Nej!

Idag vaknade jag vid ett, och direkt efter att jag ätit frukost satte jag igång och gjorde tofu. Efter att tofun blev klar tvättade jag håret och chillade en stund tills jag och pappa gjorde mat, Gado gado. Ja det var gott, nej det finns inga bilder.

Jag har peppat stickande och peppat matlagning och drömt om att flytta hemifrån och ja. Nu bara flög peppen ur mig och jag vet inte riktigt hur jag ska hantera det. Det händer för ofta. Jag vill inte! Vi skjuter undan det en stund, ok?

Nytt år, ja. 2011 gick jättefort. Det kändes inte så under året men när jag tänker på det har det gått sjukt snabbt. Eller ja, det har gått ett år, men det känns liksom som evigheter sen jag satt i början av 2011 och såg på Back To The Future med gamla klasskompisar.

2012 då. 2012 blir året då jag tar studenten (äntligen). 2012 blir kanske året då jag skaffar jobb och flyttar hemifrån (hoppas alldeles för mycket). 2012 blir kanske året då jag bloggar mer, bättre. Hah.

Jag får lära mig att hantera opeppen. Det går. Peppen kommer tillbaka. Innan den gör det kan jag ju äta systers wienernougat, dricka te och se på senaste Sherlockavsnittet.

Posted in vardag/livet i allmänhet, vego | Leave a comment