Category Archives: vego

Veggo trouble

På ett elevråd i december klagades det på att det var vegetarisk mat till lunch dagen innan. En dag. Av alla andra köttfyllda dagar. Personen som klagade sa något i stil med att “vi måste ju faktiskt få i oss protein” och jag kände att jaha, ät en bok om näringslära för det fanns både ägg och bönsallad där och om du dessutom inte gillar vegetariskt gissar jag att du äter kött varje annan måltid och då klarar du dig nog utan kött en måltid. Dessutom har min skola överlag väldigt bra vegetarisk mat, så jag tycker egentligen ganska synd om alla kräsna stackare som inte vågar prova något nytt.

Sen klagade folk på att Östersund hade en vegetarisk dag också, och igår pratades det om köttfri måndag i Kvällsöppet. Och jag vill bara sucka.

Jag förstår att det har varit problem i Östersund då kvalitén på den vegetariska maten inte har varit bra. Det är ju synd. Men jag undrar hur bra maten med kött är om den vegetariska är så dålig? Så stort hopp kan det väl inte vara? Det krävs ju inte så himla mycket kunskap för att göra en god vegetarisk rätt.

Kan folk snälla sluta tycka att det är tvång med en köttfri dag i veckan? Vi “tvingas” äta det som serveras i skolan, oavsett om det är kött i eller inte. Och ingen klagar ju när det är pannkakor – det tycks bara vara ordet “vegetariskt” som provocerar.

Posted in tyckande, vego | 1 Comment

Måndagsopepp. Januariopepp? Nej!

Idag vaknade jag vid ett, och direkt efter att jag ätit frukost satte jag igång och gjorde tofu. Efter att tofun blev klar tvättade jag håret och chillade en stund tills jag och pappa gjorde mat, Gado gado. Ja det var gott, nej det finns inga bilder.

Jag har peppat stickande och peppat matlagning och drömt om att flytta hemifrån och ja. Nu bara flög peppen ur mig och jag vet inte riktigt hur jag ska hantera det. Det händer för ofta. Jag vill inte! Vi skjuter undan det en stund, ok?

Nytt år, ja. 2011 gick jättefort. Det kändes inte så under året men när jag tänker på det har det gått sjukt snabbt. Eller ja, det har gått ett år, men det känns liksom som evigheter sen jag satt i början av 2011 och såg på Back To The Future med gamla klasskompisar.

2012 då. 2012 blir året då jag tar studenten (äntligen). 2012 blir kanske året då jag skaffar jobb och flyttar hemifrån (hoppas alldeles för mycket). 2012 blir kanske året då jag bloggar mer, bättre. Hah.

Jag får lära mig att hantera opeppen. Det går. Peppen kommer tillbaka. Innan den gör det kan jag ju äta systers wienernougat, dricka te och se på senaste Sherlockavsnittet.

Posted in vardag/livet i allmänhet, vego | Leave a comment

Blä

Varför pratar alla om bacon idag?

Posted in vego | Leave a comment

Det är inte så himla svårt att leva utan kött

En annan sak som upprörde mig idag var när jag vaknade av att radion började spela nyheter och talade om att köttkonsumtionen har ökat i Sverige (varning: äcklig bild). Fast jag blev inte lika arg som besviken. Det känns så bakåtsträvande på något sätt.

Jag har aldrig riktigt förstått det här med att äta så mycket kött. Jag har bara varit vegetarian i lite mer än två år, men även innan dess åt vi inte jättemycket kött i min familj. Sen ser jag kommentarerna på det här och ser att någon tycker att det är asbra att bara äta en köttmåltid per dag. Per dag! Det är hur mycket som helst ju!

När mormor och morfar var gjorde mina föräldrar ovanligt köttig mat. Kött en gång om dagen typ. Jag sa till mamma att jag tyckte att det var intressant att de åt så mycket kött bara för att mormor och morfar var där. Hon svarade typ “Jamen man kan ju inte lära gamla hundar sitta.”

Mormor blir väldigt förfärad vid tanken på att jag inte äter kött. Väldigt orolig att hon inte ska kunna ge mig tillräckligt med mat när jag är och hälsar på. Men vi är bara där under högst en vecka i streck, varav flera måltider äts hos någon annan. Några vegetariska måltider är väl inte så svårt att hitta på?

(Något väldigt lustigt som mormor frågade i julas när jag rullade falaflar: “Men du kommer väl bjuda dina gäster på kött?”. Mitt svar: “Hahahahhaha eh. Nej?”)

Posted in tyckande, vego | Leave a comment