Category Archives: dator/internettjafs

Tidslås kanske inte är så dumt

Skulle skriva ut en grej, och då är det lättast att använda pappas dator och slippa krångla med linux+skrivare. Jag försökte logga in på användaren som jag har där, men datorn sa blankt nej, för klockan var efter 21 och då ska jag sova. Detta är alltså kvar från när jag gick i högstadiet/början av gymnasiet innan jag hade egen dator och mina föräldrar ville att jag skulle gå och lägga mig i vettig tid.

Det kanske skulle behövas något sånt nu när sommartiden fuckat upp min dygnsrytm.

#71 av #100

Posted in dator/internettjafs, vardag/livet i allmänhet | Tagged , | Leave a comment

Youtube <3

Förra veckan postade Hank Green den här videon där han går igenom alla designs som vlogbrothers haft på sin youtubekanal.

Typ samma dag pratade jag med en kompis om youtube, om att jag ändå hängt där sen 2008 (jösses, då gick jag i nian). De flesta som tänker på youtube tänker ju inte på nördiga bröder som pratar med varandra, utan typ roliga klipp och eventuellt mindre lagligt uppladdade klipp av filmer uppdelade i tiominutersbitar.  Vissa kanske kollar på de största sketchskaparna också, men jag har alltid dragits till vlogdelen av Youtube. Vanliga människor som delar med sig av sina liv, som pratar med varandra, diskuterar olika saker, seriösa som oseriösa. En collab channel som inte pågår längre som jag har kollat på i efterhand är sarcaschicks, som har en av mina absoluta favorityoutubevideos.

Den kanske inte ser så spännande ut, den är i 4:3, inte så spännande klippning, det är bara Lindsey som pratar. Hon pratar om hur konstigt hon tycker att det är med vikten på utseende i vårt samhälle, och hon pratar om att känna sig värdelös, två ämnen som kommit upp då två andra på kanalen haft dåliga dagar och pratat om det i sina videos.

Och jag älskar det, för det är en helt vanlig människa som pratar om något jag kan känna igen mig i, jag känner precis så och det är så kraftfullt att se att någon annan också gör det. Det behöver inte vara roligt eller superbra bildkvalité för att det ska vara fantastiskt, och det är därför jag älskar Youtube.

#50 av #100

Posted in dator/internettjafs, vardag/livet i allmänhet | Tagged , | Leave a comment

Ingen rutin

Sitter och knåpar på en hemsida till ett projekt och blir irriterad på att jag aldrig håller igång kodandet/hemsidefixandet tillräckligt kontinuerligt för att jag ska slippa sitta och kolla upp grejer. Det blir alltid så att jag vill göra något som jag vet går att göra men inte riktigt kommer ihåg rätt syntax och så och så blir det massa googlande.

Jag tycker ju att det är roligt att koda och så, men jag brukar mest komma igång när det finns ett verkligt syfte, inte så mycket bara för att, bara för skojs skull, som många av mina vänner gör. Då sitter jag och stickar istället. Det känns liksom lättare att sticka några varv samtidigt som jag ser på någon tv-serie än att googla hur en gör saker jag egentligen kan.

#48 av #100

Posted in dator/internettjafs, vardag/livet i allmänhet | Tagged | Leave a comment

Programmering + stickning = sant

Jag stickar massor som bekant, och ikväll satt pappa och kollade lite på beskrivningen till Beatnik, och han frågade vad lite saker betydde och hur man läste beskrivningen. I början är det massa förklaringar på förkortningar, sen finns det ett separat diagram och efter det  själva beskrivningen. Pappa förstod inte riktigt hur de hängde ihop och till slut förklarade jag det med att det första var funktioner som anropades i diagrammet, som i sin tur loopades i main-funktionen…

Annars är jag ganska glad över att det finns andra som tänkt på att det skulle vara fint med ett stickbeskrivningspaket till LaTeX.

Posted in dator/internettjafs, nörderier, stickning | Leave a comment

Smartsurf

Jag är ute på vift just nu – Springsteen igår och nu vanliga släktrundan i Skåne. Under dessa semestrar är det ganska nice att ha sin lilla smartphone som underhållning under långa motorvägssträckor men även för att hitta information, till exempel var närmsta Subway i Göteborg finns, eller var SIA Glass har sin fabriksförsäljning.

Detta kan dock vara en källa för irritation – på Subways hemsida var det oerhört svårt att scrolla i restauranglistan, Panduro ville inte visa mamma karta, blogginläggen på Britta Perssons hemsida blev helt suddiga när jag ville kolla närmare på sidan (det verkar vara någon jobbig frame-historia), och jag ska nog inte tala om alla affärer som inte har sina öppetider på förstasidan (högst upp! högst upp, snälla, inte i någon jävla footer, det ska vara TYDLIGT).

Jag blir bara så trött. Just butiker och restauranger känns som något många kollar upp på mobilen när man är ute på stan/landet och det känns som att det kunde vara värt att göra det liiiiiiiiiiiiite mer användarvänligt.

Posted in dator/internettjafs, vardag/livet i allmänhet | Leave a comment

iFåååån

Idag har jag uppdaterat min iPhone. Det är det enda jag gjort – allt annat har varit i relation till detta, som att jag satt och såg på Gilmore Girls och stickade när jag väntade. Eller jag har lagat mat också. Men ändå. Suck.

Allt är inte Apples fel i och för sig, jag blev tvungen att kopiera lite filer från datorn jag använde (som är min gamla och den enda i min ägo som har Windows) för att få plats med backup osv. Sen funkade inte synkningen som skulle göra att alla filer och appar var som vanligt och det var ju lite frustrerande. Sen funkade det. Lång tid tog det i alla fall.

Men förhoppningsvis ska jag inte behöva göra detta igen eftersom modernare iOS kan uppdateras på telefonen och inte behöver kopplas till datorn, och jag kanske lyckas skaffa en ny telefon snart ändå – något jag kan tänka mig att köpa när jag får jobb. Problemet är bara att jag inte vet vad jag ska köpa för telefon i så fall. Jag tror inte det blir mer Apple, och jag vet inte om jag vill ha Android. Menmen, jag får väl se.

Posted in dator/internettjafs, vardag/livet i allmänhet | 1 Comment

IFTTT saves the day

Typisk bild som hamnar på instagram, ravelry och tumblr

De flesta bilderna jag lägger upp på tumblr och Ravelry är bilder jag lagt upp på instagram. Alla bilder jag lägger upp på instagram lämnar inte stället men oftast är det ju något stickningsrelaterat som därför passar på tumblrn eller har något att göra med ett av mina ravelryprojekt. För att göra detta måste jag ha bilderna på min dator (instagram har i och för sig en delningsfunktion men jag gillar inte när saker postas publikt automatiskt).

I början mailade jag bilderna till mig själv eftersom latheten hindrade mig från att koppla in telefonen i datorn (och när jag väl gjorde det störde jag mig bara på filsystemet), men det var lite drygt då det ibland handlade om flera bilder och iPhonens inbyggda app ej kan skicka flera bilder på en gång. Då började jag kopiera bildernas delningslänk från instagram, pastea i anteckningar, gå till urlen på datorn och spara bilden. Klart. Lite många steg och ibland funkade inte länkarna, men ändå.

Sen designade instagram om bildvisningssidan så att jag var tvungen att gå in i källkoden för att hitta länken till bilden för att sedan kunna spara den och då kändes det lite för mycket.

Jag gick runt och störde mig på detta ett tag tills jag en dag kom på att If This, Then That borde ha lösningen. Och sure enough, nu laddas alla instagrambilder jag tar upp till min Dropboxkatalog. Oh så smidigt – att jag inte tänkte på det förut…

Posted in dator/internettjafs | Leave a comment

Mångfald är ju hemskt…

Tidigare idag blev jag lite matt när jag satt jag och läste kommentarer till en artikel om random linuxdist. För det första bråkades det om GUI vs CLI och huruvida det är användarvänligt att behöva göra saker textbaserat istället för grafiskt. Sedan klagade någon på att det var så jobbigt med “mångfalden” inom Linux, dvs att det finns en hel del olika linuxdistar, och då började det bråkas om att Ubuntu minsann inte alls bara var till för nybörjare och jo och nä och DU KAN VA.

Jag vet inte, jag blir så trött på att alla ska bråka om såna här saker. En del av grejen med linux är ju lite att man kan få göra vad man vill – man kan få använda terminalen till precis allting om man vill det, men man kan också göra allt grafiskt om man känner för det.

Jag ser det här så ofta: Mac vs PC-bråket, vilken webbläsare som är bäst, vilket programmeringsspråk som är bäst osv osv i all oändlighet.

Varför ska man då hålla på med “det här är minsann det bästa” när det inte alls spelar någon roll, när det handlar om individuella preferenser? Kan inte alla bara vara snälla mot varandra?

Det finns fördelar och nackdelar med allt – alla ser på saken utifrån olika perspektiv, och världen går faktiskt inte under bara för att någon använder en dist du inte gillar.

Posted in dator/internettjafs, tyckande | 1 Comment

Booksbooksbooks

Som bokälskare blir jag lite ledsen när jag ser sånt här. För det första tänker jag på att den där Zlatanboken har sålt väldigt bra och då borde det väl inte göra så mycket att själva boken, budskapet osv når ut till fler? Visst ska produktionen gå runt och så, och de som arbetat med boken ska väl få lön för mödan, men måste Bonniers vara så giriga? Jaja, money makes the world go round och så men för mig är böcker något mer, och jag vill inte att tillgången till litteratur ska vara en klassfråga.

Om jag gav ut en bok skulle jag vara glad om jag kunde leva på det i något år eller så, men jag skulle bli lycklig om jag visste att mina ord nått fram till människor och berört dem på något sätt, oavsett om det var för att de köpt boken i fysisk form, e-boksform eller lånat den – jag skulle bli ganska ledsen om mitt författarskap reducerades till en pengagrej.

Sen är det ju helt sjukt att e-böcker kostar så mycket som de gör, mer än fysiska böcker, trots att det omöjligen kan kosta mer att producera en e-bok än en vanlig. Det skulle ju vara nice om förlagen kunde modernisera sitt tänkande liiiiiite bara.

Posted in dator/internettjafs, tyckande | Leave a comment

Det här med 1 till 1-datorer.

De senaste åren har det hetaste för kommuner varit att se till att det finns en dator till varje elev. Om det är så är kommunen en bra IT-kommun. Om det är så är det en bra skola.

Host, host.

Nu håller min skola också på med det här eftersom Botkyrka kommun beslutat att 1 till 1 är grejen, och jag har tänkt ganska mycket på detta. Jag skulle vilja att kommuner och skolor frågar sig själva några saker innan de sätter en laptop i famnen på varje elev.

  • Vad är syftet? Vad förväntas hända med en dator hos varje elev?
  • Hur ska datorn användas som något annat än ett digitalt anteckningsblock?
  • Är laptop verkligen det bästa alternativet? Går det att använda datorer på något annat sätt?

Visst, det är smidigt för varje elev att ha en dator att skriva anteckningar och uppgifter på istället för på papper, speciellt då många har lättare för att skriva på dator än för hand till exempel. Men om nu varje elev har en laptop, varför inte utnyttja det mer i klassrummet? I det informationssamhälle vi lever i behöver vi inte lära oss massa fakta utantill, utan vi behöver kunna förstå och söka upp fakta när vi behöver den, kunna se vad som är relevant och inte, osv. Läraren kan gå igenom något och så kan eleverna hitta något spännande kring ämnet på internet och reflektera kring det – det blir ju oftast roligare om det kommer från en nyare källa än en bok där Göran Persson fortfarande är partiledare. Datorer är ju en guldgruva för samhällsämnen.

Jag läser kemi med min parallellklass, där alla fått varsin laptop, men det märks inte att de är en 1 till 1-klass. Det är knappt någon som har med sig sin dator eftersom de är tunga att bära med (och inte får lämnas i skåpet), och deras lärare använder sig inte av resursen.

Det börjar hos lärarna. Lärarna måste kunna hantera datorerna, och det måste finnas verktyg som kan användas både generellt och i specifika ämnen.

Jag märker att min skola utvärderar det här nu – till exempel hade min fysiklärare med sig en iPad för att se hur den kunde användas i undervisningen, och lärarna verkar erbjudas extra utbildning inom datorer vid behov. Jättebra! Utvärdera mera!

Till sist, det här med laptops. Jag vet inte riktigt, visst är det bra att de går att bära omkring, men that’s it. En stationär dator för samma pris som en laptop är generellt bättre, och jag skulle hellre se att det satsades på att det gick att komma åt sina skolfiler hemifrån – slippa hålla på att skicka filer hit och dit och hålla på med USB-minnen och skit. Dropbox och Google Docs i all ära, men tänk så enkelt det skulle vara om en elev kunde ha sina skolfiler på skolans server och komma åt den hemifrån, och kunna dela sina filer med andra elever vid typ grupparbeten, och kunna lämna in den via servern så att den bara dök upp hos läraren för rättning. Arbete, inlämning och rättning på samma ställe (vklass är ett skämt). Så har vi det på Datalogi A-kursen och det är mycket nice. Deras tanke är att det ska vara ungefär likadant att jobba hemma som på lektionen – och det tycker jag är väldigt bra.

Och kommuner – sluta upp med det här tramset om att hela kommunen ska ha ett och samma centrala it-system med ett it-stöd. Det funkar inte. Skolor har inte samma behov som arbetsförmedlingen. Det är inte bra att vår enda programmeringslektion i veckan blir kaos för att Eclipse inte funkar, folk inte kan jobba och vår lärare bara snällt kan ringa vaktmästeriet som får ringa it-stöd och hoppas att det löser sig inom en timme (det gör det inte).

Posted in dator/internettjafs, tyckande | 4 Comments