Category Archives: tyckande

Näe! Näe!

Det finns en gammal tant inom mig som upprört muttrar “näe, näe” när något inte känns okej. Typ som vädret idag. Snö, really?

Eller Tobias Billström (och regeringen) alltså GAAAAAAAAAAAAAAAAAAH.

Eller Steubenville-grejen, att det skulle vara synd om de som blivit dömda för våldtäkt. VÅLDTA INTE FÖR FAN.

Jag känner mig ofta så himla uppgiven, jag önskar bara att alla kunde vara lite vettiga ska det vara så jävla svårt?!

#55 av #100

Posted in tyckande, vardag/livet i allmänhet | Tagged , | Leave a comment

Lärardrömmen börjar ta form

Jag jobbar bland annat med läxhjälp och i tisdags när jag jobbade frågade en elev vad jag ville bli, och jag svarade att jag inte visste, för det har jag aldrig riktigt gjort. Eleven tyckte att det var lite konstigt att jag inte visste, typ vet en inte det när en är så gammal som du, vilket jag i sin tur tyckte var lustigt (ungefär på håhåjaja att vara ung och naiv det var tider det-sättet). Men jag har bara haft idéer om vad jag skulle kunna tycka vara roligt att göra, roligt att plugga och sen ändrat mig hela tiden.

Men nu tror att jag kanske vet att jag vill bli lärare, att jag vill gå KTHs Civilingenjör och lärarutbildning. Det känns lite sjukt, för jag har varit ganska skeptisk mot civilingenjörs-hypen som råder (jag har i alla fall tvivlat på att det passar alla jag känner som valt en civilingenjörsutbildning och motsatt det zombieaktiga jag ska minsann gå på KTH-mantrat som hördes från varenda jävla hörn på mitt gymnasium kändes det som), men det känns ändå rätt på något jäkla vänster.

Det enda jag är rädd för att jag ska bli besviken, att jag inte kommer kunna vara så bra på det som jag skulle kunna vara för att systemet motarbetar bra pedagogik. Jag tycker inte att skolformen som den är idag funkar, jag tvivlar starkt på att betyg i tidigare åldrar kommer göra någonting bättre och jag blir arg och rädd. Jag kanske inte kommer palla. Men kanske kommer jag orka göra skillnad, även om det bara är lite skillnad.

Och om jag inte orkar vara lärare kan jag alltid jobba med vad fan det är civilingenjörer gör.

#30 av #100

Posted in tyckande, vardag/livet i allmänhet | Tagged , | 1 Comment

Viktigt från Maktministeriet

För några nätter sen lyssnade jag på senaste avsnittet från Maktministeriet om Digitalt civilkurage. Det tycker jag att fler borde göra. Jag fick mig en liten tankeställare när jag lyssnade, och om jag ska sammanfatta handlar det väl mest om att jag sällan orkar/vågar diskutera på typ facebook och twitter – jag ser människor skriva saker jag inte håller med om, saker som känns fel, som egentligen inte borde få gå oemotsagda, men jag säger inget, för jag orkar inte formulera det på ett vettigt sätt. Jag vill inte attackera och missförstå för jag kanske bara tolkade tonen fel eller inte läste ordentligt, de kanske inte menade det som något rasistiskt/sexistiskt osv och det blir ju bara jobbigt om jag kommer och drar upp en diskussion som inte ens behöver vara relevant. Typ. Jag vill nog jobba på det. Att säga ifrån.

#16 av #100

Posted in tyckande | Tagged | Leave a comment

Vad händer med HIMYM? :(

Såg just ikapp de två avsnitten som gått sen julbreaket av How I Met Your Mother och jag känner mig ganska frustrerad över saker som hänt de senaste avsnitten. Till exempel (OBS SPOILERS för de som inte sett säsong 8):

  • Barneys frieri till Robin. Han manipulerar henne jättemycket och när han till slut går ner på knä (blä) säger hon att hon inte kan gifta sig med honom på grund av all denna manipulation. På något sätt lyckas han övertyga henne genom att visa att han var genuin? Jag förstod inte riktigt det där. Jag förstår inte heller poängen med traditionsenliga frieri (man tänker på om han vill gifta sig hur länge han vill, kvinna får 10 sekunder på sig) och i den här situationen är det bara bisarrt eftersom de inte ens vet om de skulle funka i ett förhållande? De prövade för 3 år sedan men det funkade inte. Visst skulle det kunna funka bättre men jag skulle nog kolla först innan jag gifte mig.
  • Konsekvenserna av förlovningen: I avsnittet efter frieriet pratar de om att de måste berätta för sina föräldrar och Robin säger typ “du frågade väl min pappa om lov” och sedan bygger hela avsnittets handling på det. Alltså? I hela serien har vi fått se Robin som en ganska självständig kvinna som t.ex inte nödvändigtvis vill gifta sig/få barn, och dessutom har vi flera gånger fått höra om hennes dåliga relation med sin pappa SÅ VARFÖR SKULLE HON BRY SIG OM HAN SA ATT HON INTE FICK GIFTA SIG MED NÅGON? Vad skulle det ens få för konsekvenser?
  • I avsnittet efter detta: Robin upptäcker att hon inte får typ gratis kaffe/tillgång till öl längre eftersom hennes förlovningsring gjort henne “osynlig”. Hon klagar på att någon råkade ta på henne och sen bad om ursäkt?! Detta har hänt flera gånger i HIMYM, till exempel ett avsnitt i första säsongen där samma sak “händer” Lily då hon och Marshall precis förlovat sig, och sen när de är på gaybar. De säger först att de tycker att det är skönt att inte bli tafsade/stötta på men sen saknar de det höhöhöhöhö laughing track spelas.
  • Åter till det senaste avsnittet. Budskapet: en förlovad kvinna har alltså inget värde för random män längre eftersom förlovningsringen gör hennes kropp otillgänglig eftersom den nu tillhör en annan man JAG ORKAR INTE.
  • En grej till i det senaste avsnittet: Ted dejtar en ung snygg tjej, Barney tycker att han ska ligga med henne trots att Ted känner sig obekväm med att hon bara är intresserad av pga att hon tror att han är jättegammal och det tycker hon är hett. Jaja. Han ligger med henne till slut, sen kommer det fram att hon var Barneys halvsyrra, som nämnts totalt två gånger i hela serien: en gång tidigare i avsnittet och en gång när Barney träffar sin pappa för första gången, som då nämner att han förutom sin tioåring (eller hur gammal ungen nu var vem bryr sig) har han en äldre dotter. Vi kan anta att Barney inte har en jättenära relation med den här halvsystern. Ändå blir han jättesur över att Ted har legat med henne. Jag förstår inte problemet, om två personer har samtyckande sex så har väl ingen med det att göra? Jag förstår verkligen inte varför det sårar Barney, som om hans äger sin halvsysters sexualitet på något sätt?

Jag vet inte om jag missar någon stor ironisering här som gör detta okej men jag tycker i alla fall inte att de senaste avsnitten var roliga. Det enda lilla intresse jag har för serien hänger på en liten liten tråd från förra avsnittet när vi fick se hur Teds blivande fru kommer till Barney och Robins bröllop SNÄLLA låt detta ske i slutet på säsong 8 så vi slipper vänta ännu ett år.

#3 av #100

Posted in tyckande | Tagged , | Leave a comment

Mångfald är ju hemskt…

Tidigare idag blev jag lite matt när jag satt jag och läste kommentarer till en artikel om random linuxdist. För det första bråkades det om GUI vs CLI och huruvida det är användarvänligt att behöva göra saker textbaserat istället för grafiskt. Sedan klagade någon på att det var så jobbigt med “mångfalden” inom Linux, dvs att det finns en hel del olika linuxdistar, och då började det bråkas om att Ubuntu minsann inte alls bara var till för nybörjare och jo och nä och DU KAN VA.

Jag vet inte, jag blir så trött på att alla ska bråka om såna här saker. En del av grejen med linux är ju lite att man kan få göra vad man vill – man kan få använda terminalen till precis allting om man vill det, men man kan också göra allt grafiskt om man känner för det.

Jag ser det här så ofta: Mac vs PC-bråket, vilken webbläsare som är bäst, vilket programmeringsspråk som är bäst osv osv i all oändlighet.

Varför ska man då hålla på med “det här är minsann det bästa” när det inte alls spelar någon roll, när det handlar om individuella preferenser? Kan inte alla bara vara snälla mot varandra?

Det finns fördelar och nackdelar med allt – alla ser på saken utifrån olika perspektiv, och världen går faktiskt inte under bara för att någon använder en dist du inte gillar.

Posted in dator/internettjafs, tyckande | 1 Comment

Booksbooksbooks

Som bokälskare blir jag lite ledsen när jag ser sånt här. För det första tänker jag på att den där Zlatanboken har sålt väldigt bra och då borde det väl inte göra så mycket att själva boken, budskapet osv når ut till fler? Visst ska produktionen gå runt och så, och de som arbetat med boken ska väl få lön för mödan, men måste Bonniers vara så giriga? Jaja, money makes the world go round och så men för mig är böcker något mer, och jag vill inte att tillgången till litteratur ska vara en klassfråga.

Om jag gav ut en bok skulle jag vara glad om jag kunde leva på det i något år eller så, men jag skulle bli lycklig om jag visste att mina ord nått fram till människor och berört dem på något sätt, oavsett om det var för att de köpt boken i fysisk form, e-boksform eller lånat den – jag skulle bli ganska ledsen om mitt författarskap reducerades till en pengagrej.

Sen är det ju helt sjukt att e-böcker kostar så mycket som de gör, mer än fysiska böcker, trots att det omöjligen kan kosta mer att producera en e-bok än en vanlig. Det skulle ju vara nice om förlagen kunde modernisera sitt tänkande liiiiiite bara.

Posted in dator/internettjafs, tyckande | Leave a comment

#homoriot och ett minne.

Läs denna hashtag på twitter om du inte gjort det än.

Jag läste detta och kom plötsligt ihåg något väldigt tydligt:

Det var typ i juni 2010, jag var i Kanada och satt med Rita (min värdmamma) och Trevor i bilen på färjan hem. Vi pratade av någon anledning om homosexualitet och Rita sa typ det där, att hon inte hade något “emot” homosexuella, men måste de skylta med det (på typ Pride och grejs)? Jag minns så tydligt hur Trevor, vars syster är flata, sa emot. Det som Rita sa skavde lite i mig.

Vadå skylta? Som om heteronormen inte skyltar tillräckligt? Åhnej, något avvikande, det är väl okej sålänge jag inte får se/veta om!

Jag tycker den människosynen är så sorglig. Att folk tänker så.

I min drömvärld finns det inga läggningar, bara kärlek. Ingen ska behöva komma ut, ingen ska behöva bestämma sig för en läggning eller få höra att “det bara är en fas”.

Posted in tyckande | Leave a comment

Veggo trouble

På ett elevråd i december klagades det på att det var vegetarisk mat till lunch dagen innan. En dag. Av alla andra köttfyllda dagar. Personen som klagade sa något i stil med att “vi måste ju faktiskt få i oss protein” och jag kände att jaha, ät en bok om näringslära för det fanns både ägg och bönsallad där och om du dessutom inte gillar vegetariskt gissar jag att du äter kött varje annan måltid och då klarar du dig nog utan kött en måltid. Dessutom har min skola överlag väldigt bra vegetarisk mat, så jag tycker egentligen ganska synd om alla kräsna stackare som inte vågar prova något nytt.

Sen klagade folk på att Östersund hade en vegetarisk dag också, och igår pratades det om köttfri måndag i Kvällsöppet. Och jag vill bara sucka.

Jag förstår att det har varit problem i Östersund då kvalitén på den vegetariska maten inte har varit bra. Det är ju synd. Men jag undrar hur bra maten med kött är om den vegetariska är så dålig? Så stort hopp kan det väl inte vara? Det krävs ju inte så himla mycket kunskap för att göra en god vegetarisk rätt.

Kan folk snälla sluta tycka att det är tvång med en köttfri dag i veckan? Vi “tvingas” äta det som serveras i skolan, oavsett om det är kött i eller inte. Och ingen klagar ju när det är pannkakor – det tycks bara vara ordet “vegetariskt” som provocerar.

Posted in tyckande, vego | 1 Comment

Det här med 1 till 1-datorer.

De senaste åren har det hetaste för kommuner varit att se till att det finns en dator till varje elev. Om det är så är kommunen en bra IT-kommun. Om det är så är det en bra skola.

Host, host.

Nu håller min skola också på med det här eftersom Botkyrka kommun beslutat att 1 till 1 är grejen, och jag har tänkt ganska mycket på detta. Jag skulle vilja att kommuner och skolor frågar sig själva några saker innan de sätter en laptop i famnen på varje elev.

  • Vad är syftet? Vad förväntas hända med en dator hos varje elev?
  • Hur ska datorn användas som något annat än ett digitalt anteckningsblock?
  • Är laptop verkligen det bästa alternativet? Går det att använda datorer på något annat sätt?

Visst, det är smidigt för varje elev att ha en dator att skriva anteckningar och uppgifter på istället för på papper, speciellt då många har lättare för att skriva på dator än för hand till exempel. Men om nu varje elev har en laptop, varför inte utnyttja det mer i klassrummet? I det informationssamhälle vi lever i behöver vi inte lära oss massa fakta utantill, utan vi behöver kunna förstå och söka upp fakta när vi behöver den, kunna se vad som är relevant och inte, osv. Läraren kan gå igenom något och så kan eleverna hitta något spännande kring ämnet på internet och reflektera kring det – det blir ju oftast roligare om det kommer från en nyare källa än en bok där Göran Persson fortfarande är partiledare. Datorer är ju en guldgruva för samhällsämnen.

Jag läser kemi med min parallellklass, där alla fått varsin laptop, men det märks inte att de är en 1 till 1-klass. Det är knappt någon som har med sig sin dator eftersom de är tunga att bära med (och inte får lämnas i skåpet), och deras lärare använder sig inte av resursen.

Det börjar hos lärarna. Lärarna måste kunna hantera datorerna, och det måste finnas verktyg som kan användas både generellt och i specifika ämnen.

Jag märker att min skola utvärderar det här nu – till exempel hade min fysiklärare med sig en iPad för att se hur den kunde användas i undervisningen, och lärarna verkar erbjudas extra utbildning inom datorer vid behov. Jättebra! Utvärdera mera!

Till sist, det här med laptops. Jag vet inte riktigt, visst är det bra att de går att bära omkring, men that’s it. En stationär dator för samma pris som en laptop är generellt bättre, och jag skulle hellre se att det satsades på att det gick att komma åt sina skolfiler hemifrån – slippa hålla på att skicka filer hit och dit och hålla på med USB-minnen och skit. Dropbox och Google Docs i all ära, men tänk så enkelt det skulle vara om en elev kunde ha sina skolfiler på skolans server och komma åt den hemifrån, och kunna dela sina filer med andra elever vid typ grupparbeten, och kunna lämna in den via servern så att den bara dök upp hos läraren för rättning. Arbete, inlämning och rättning på samma ställe (vklass är ett skämt). Så har vi det på Datalogi A-kursen och det är mycket nice. Deras tanke är att det ska vara ungefär likadant att jobba hemma som på lektionen – och det tycker jag är väldigt bra.

Och kommuner – sluta upp med det här tramset om att hela kommunen ska ha ett och samma centrala it-system med ett it-stöd. Det funkar inte. Skolor har inte samma behov som arbetsförmedlingen. Det är inte bra att vår enda programmeringslektion i veckan blir kaos för att Eclipse inte funkar, folk inte kan jobba och vår lärare bara snällt kan ringa vaktmästeriet som får ringa it-stöd och hoppas att det löser sig inom en timme (det gör det inte).

Posted in dator/internettjafs, tyckande | 4 Comments

Hej jag är upprörd.

Igår kom en sticktidning mamma prenumererar på, Allt om Handarbetes Stickmagasin. Jag bläddrade igenom den medan jag åt mellanmål innan min trumpetlektion och fann detta:

Socknörd som jag är känns det fint ju. Men:

Alltså. Är det där verkligen en nödvändig kommentar? Kan inte jag få bestämma själv vilka färger jag vill använda oavsett kön på mottagare? Jag blir så himla trött.

Vidare i tidningen finnes detta:

TUFFASTE POJKTRÖJAN. Såklart. Jävla skittidning. Varje gång den eller deras sytidning kommer har de könsstereotypisk skit (för övrigt är det ju intressant att de skiljer så himla mycket på pojk- och flickkläder när barnkroppar inte har så könsspecifika skillnader medan de knappt har manskläder alls) och jag blir arg och sur varje gång, såpass att mamma frågar om hon ska sluta prenumerera på dem.

Jag funderar på att skriva ett mail till dem och klaga men jag blir så arg att jag inte vet hur jag ska formulera mig.

Posted in tyckande | Leave a comment