Category Archives: kreativitet

Lite återbruk

Kamilla har en stickutmaning under 2013, som går ut på att utmana sig själv stickmässigt helt enkelt. Det är en ny utmaning varje månad och den första, för januari då, var att göra något nytt av något gammalt. Jag segade lite med att komma igång och visste inte vad jag skulle göra riktigt, men i onsdags klippte jag sönder några tröjor till “garn”.

Med dessa och ett par stickor (5.5mm) stickade jag en randig rektangel:

Som jag sedan sydde ihop med sig själv och ett blixtlås.

Det blev en necessär på ungefär 15x18cm som jag tänkte ha småsaker i för att hålla reda på i ryggsäcken. Mycket billigt dessutom, blixtlåset köpte jag på Syfestivalen för väldigt lite pengar, och tröjorna skulle ändå slängas bort efter en del användning. Det enda jobbiga var att klippa sönder tröjorna eftersom jag hatar att klippa tyg (jag får ont i händerna). Men jag är nöjd och kan tänka mig att göra något liknande igen!

Februaris utmaning handlar om sockor, och någon tipsade om Double Heelix, som verkar som ett sjukt spännande sätt att sticka sockor på, så det blir nog nästa grej på stickorna.

#10 av #100

Posted in färdigt, kreativitet, stickning | Tagged , | 1 Comment

Instickad kalender

Jag ville piffa upp min nya kalender inför 2013 och bestämde mig för att sticka in den. Jag tycker mig minnas att någon annan hade nämnt på sin blogg att hen skulle göra samma sak men jag kommer inte ihåg vem. Jag fick för mig att det var Kamilla, men jag har inte kommit fram till att det inlägget finns någon annanstans än i mitt huvud än, trots letande.

Så här blev det i alla fall:

Det var inte jättekul stickning direkt – jag la upp 50 maskor och stickade slätstickning, 2 varv per färg i 74 varv, och sen gjorde jag en till. Den ena broderade jag året på. Jag sydde fast dem i ringbindningen och vek över “resterna” som jag sydde ihop på insidan. Sen krullade sig kanterna eftersom det var slätstickning så jag fick spänna upp dem på insidan, jag ville inte att det skulle bli ett tjockt lager liksom. Det blev inte jättesnyggt på insidan men det skulle kunna fungera som ett litet fack, och jag är nöjd!

Appropå det nya året har både the Knit Girllls och Just One More Row (två podcasts jag tittar/lyssnar på) pratat om mål för det nya året. Jag är inte så mycket för nyårslöften, men lite mål för stickningslivet kan jag ju ha. Mina mål följer:

  • Spinna mera garn, och spinna garn jag kan sticka med. Jag har gjort min egen lilla slända som inte är jättebra, så jag hoppas att jag kan skaffa en bättre, eller kanske till och med en spinnrock om jag springer på en på loppis eller liknande. Drömmen är att åka till Den Gamla Skolan, prova ut en spinnrock och ta med mig den hem, men det får nog vänta.
  • Designa! Jag har flera idéer men det ska teststickas och fås ner på papper. Jag kanske ska sätta målet till att få ut de 3 idéer jag har som mönster på Ravelry, så är jag igång i alla fall.

Sen måste nog ett mål vara att sticka lite mindre, vilket inte känns jättekul. 2012 var ett väldigt produktivt år på stickfronten eftersom jag var arbetslös halva året, men den här våren ska jag plugga matte och då bör jag prioritera det över stickningen. Jag tror att det mest kommer bli små projekt, sockor och liknande, som jag kan sticka på under resorna in till universitetet. Jag har morgonföreläsningar så det blir nog inte så mycket komplicerade saker, det kan inte min morgontrötta hjärna hantera…

Posted in färdigt, kreativitet, stickning | Leave a comment

Vårt barn har slumrat in

Haha alltså det känns så dramatiskt men Ensam Socka Söker är SLUT och det känns jättekonstigt! Igår stickade jag en socka till mig själv. Sjukt konstigt.

Vårt bord på tjejmässan i Lit förlåt 1337. Foto: Linda

Men jag överlever. Jag ska skriva projektarbetesrapport och göra sista labbrapporterna (3 veckor kvar till studenten idag! Galet) i helgen och sen? Jag vet inte. Spontant känner jag att jag vill göra något åt denna blogg ty den känns inte jag och jag ska koda lite så att jag kan sälja stickade saker om jag har lust osv. FIN SKIT.

Posted in kreativitet, stickning, vardag/livet i allmänhet | Leave a comment

Duktig elev belönar sig själv med tantigt nöje.

Alla dagarna den här terminen har jag varit sjukt duktig och pluggat frivilligt och förebyggande (alltså inte inför prov den närmsta tiden eller något som lärarna gett i läxa) och sammanfattat det som gåtts igenom under dagens lektioner. Nu har det ju bara gått tre dagar på terminen, men jag hoppas det håller i sig. Lite kul att denna motivation kom sista terminen i trean dock…

Sista terminen. Jösses vad skönt det ska bli att slippa plugga ett tag. Jobba och fundera på vad jag vill bli, vad jag ska plugga sen. Härligt.

För att belöna mig själv när jag är såhär duktig har jag lovat mig ett Vita Huset-avsnitt om dagen. Det känns lagom, för jag vill se igenom serien (började i helgen) men det blir lätt så att jag plöjer 10 avsnitt om dagen och det blir inte hållbart om jag ska plugga.

Ett lite tantigare nöje är att sticka. Jag stickar mest ESS-sockor, men jag ska ge mig på en uppifrån och ner-kofta snart eftersom häftet jag beställde av Tant Kofta kom idag. Jag tänkte göra den med garn som jag/mamma köpte på Klippans Yllefabrik några somrar sen när vi skulle hälsa på moster Eva. Mamma köpte rött som hon redan gjort en jättefin kofta av, och jag köpte såklart grönt, i två olika nyanser.

I helgen var jag lite lat och beställde Supertanten (Elin Ek) i Hallongrottans webbutik. Egentligen vill jag åka dit för det är en sån mysig bokhandel, men de har stängt i veckan och jag ville verkligen ha Supertanten…så den kom igår och jag har redan läst halva. Jag blir så inspirerad, vill flytta hemifrån och ha ett jättetantigt hem och göra karameller.

Posted in kreativitet, vardag/livet i allmänhet | Leave a comment

Tittatittatitta

Jag suger för att blogga för att skolan tar all min ork, men en grej med skolan är nice: mitt projektarbete. Det är det bästa skolarbetet ever, för jag får sticka, koda, ha ett företag med Linda samt åka till Östersund då och då. Det är ganska jättenice, för där bor massor av fina människor som en kan äta lunch med på Tingshuset (sjukt goda sallader!).

Ensam Socka Söker

Vår logga, gjord av bästaste Maria!

Posted in kreativitet, stickning, vardag/livet i allmänhet | Leave a comment

Veckans skapelse

Jag började på denna i måndags efter fysikprovet när jag satt med Angelika i kafeterian (kaffe!) och verkligen inte ville älta provet. Naturligtvis var lösningen att sticka istället.

Jag hade med mig det mörkgröna och det ljuslila garnet och var lite osäker på vilken färg jag skulle använda, men bestämde mig till slut för att använda typ alla färger ever ungefär. Blir jättenöjd! Älskar färger, älskar symmetri.

Posted in kreativitet | Leave a comment

Stickat: Höstens halsduk

Vad är detta då? Jo, höstens halsduk, stickat i gult Eskimogarn (det bästa garnet evarr) i ett roligt mönster som kallas isländsk soluppgång. Jag stickade som på videon och sen ökade jag två maskor i varje sida vartannat varv, så att det blev en triangel. Först såg det ut som om den skulle bli jätteavlång eftersom jag stickade på en ganska kort rundsticka men den blev ganska lagom sen när jag maskade av. Jag köpte åtta nystan (på 50 gram) om jag minns rätt och använde upp alla förutom en bit på sista som jag sparade.

Den är jättegosig! Jag gillar snutten som hänger ner, den kan antingen stoppas in under resten av halsduken eller värma magen.

Posted in kreativitet | Leave a comment

Saker man kan göra en långfredag.

  • Vänta på mat och sen äta maten
  • Städa lite
  • Försöka lösa kuben på mindre än 100 sekunder och fastna på runt 115 och vara sur över det en stund.
  • Stöka till igen genom att göra smycken av datordelar.
Det började med det här:
Som blev
Örhängen

En…brosch typ.

Och ett halsband!
Posted in kreativitet | 1 Comment

Serious Floorplan

Idag gjorde jag och Kelly en försenad födelsedagspresent till vår vän Elin. Det var nice. Vi hade lovat att spela in en valfri Tegan and Sara-låt till henne, och så blev det. Det var lite kämpigt då mina fingrar sällan vill lyda men det var rooooligt! Jag älskar musik så himlarns mycket. Dessutom är Kelly sjukt duktig och när vi pausade spelade hon Missy Higgins och jag dog lite.

Men ja. Det var lite svårt att spela den. Det är därför vi ser så koncentrerade ut.

Sen åkte jag hem och segade och nu spelade jag Portal (1, jag är för retro för 2 eller något) men det är lääääskigt och just när jag tror att jag har klarat en testchamber är det massa kvar och jag blir alldeles matt! Men det är sjukt fantastiskt bra, och när jag kör fast hjälper Hank mig.

Posted in kreativitet, musik, videos | Leave a comment

Here is a heart

Here is a heart, here is a heart / I made it for you, so take it

-  Jenny Owen Youngs

Posted in kreativitet, musik, stickning | Leave a comment